Overzicht verschillende rijbewijs categorieën

In Nederland zijn er verschillende rijbewijscategorieën beschikbaar, elk ontworpen om specifieke voertuigen te besturen. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke stap voor velen, omdat het hen in staat stelt om veilig en legaal deel te nemen aan het verkeer. Hier volgt een overzicht van de verschillende categorieën die beschikbaar zijn:

AM: Bromfietsrijbewijs

Het AM-rijbewijs, ook wel bekend als het bromfietsrijbewijs, is vereist voor het besturen van bromfietsen, scooters, speedpedelecs, snorfietsen, en brommobielen. Deze voertuigen vallen onder de lichtere categorieën van gemotoriseerde voertuigen en vereisen een specifiek rijbewijs om ze te mogen besturen.

Om in aanmerking te komen voor een AM-rijbewijs moeten kandidaten voldoen aan de volgende vereisten:

  1. Leeftijd: De minimumleeftijd om een AM-rijbewijs te behalen is 16 jaar.

  2. Theorie-examen: Het behalen van een AM-rijbewijs begint met het afleggen van een theoretisch examen. Dit examen test de kennis van verkeersregels, verkeersborden en algemene veiligheidsvoorschriften met betrekking tot het besturen van bromfietsen.

  3. Praktijkexamen: Na het succesvol afronden van het theoretisch examen kunnen kandidaten zich aanmelden voor het praktijkexamen. Dit praktijkexamen omvat een rijtest waarbij de kandidaat wordt beoordeeld op zijn of haar vaardigheden om veilig en beheerst een bromfiets te besturen in verschillende verkeerssituaties.

Offerte aanvragen