Limousine koeien

limousine koe

Wie dacht dat Limousines altijd verlengde auto’s zijn heeft het bij het verkeerde eind. Behalve de luxe of lange auto’s die de naam limousine dragen is er ook een Frans Koeien ras met de naam Limousine, of op zijn Frans geschreven “limousin”. Limousine.nl is de limo autoriteit van het internet en daarom kan ook de informatie over de limousine koe niet uitblijven. Hieronder vind u het ontstaan van de limousine koe en waarom het vlees van de limousine koe alom geprezen is bij de topsteak restaurants. De limousine koe is een ras van rundvee dat oorspronkelijk uit de regio Limousin in Frankrijk komt. Het is een groot, roodbruin en gehoornd ras dat vooral bekend staat om zijn uitstekende vleeskwaliteit en vruchtbaarheid. Het ras wordt in meer dan 60 landen gefokt en gebruikt voor het beheer van graslanden en de productie van mals, mager vlees.

De bouw van de limousine koe

Een limousine koe wordt ongeveer 140 tot 160 cm hoog en weegt tussen de 600 en 800 kg. Een limousine stier wordt ongeveer 150 tot 170 cm hoog en weegt tussen de 1000 en 1200 kg. Het ras heeft een licht beendergestel en een opvallende bespiering, vooral in de rug, het bekken en de bil. Het ras heeft ook een brede snuit, een breed voorhoofd en lichtere kringen rond de ogen. Een limousine koe is een goede moederdier, die gemakkelijk kalft en een lange levensduur heeft. De koeien worden bij de stieren geselecteerd op het geven van lichte kalveren en een ideale mix van bespiering en karkasgroei. De kalveren groeien snel en hebben een hoog slachtrendement. Het percentage mager vlees in het karkas kan oplopen tot 80%. Het vlees is mals en heeft een goede smaak.

Oorsprong van de koe

De naam limousine koe komt van de regio Limousin in Frankrijk, waar het ras oorspronkelijk vandaan komt. Het ras werd in de 17e eeuw in deze streek gefokt als werkras voor de landbouw. Later werd het ras aangepast voor de vleesproductie en geëxporteerd naar andere landen12. De naam limousin koe verwijst dus naar de geografische oorsprong van het ras. Het vlees van de limousine koe is zo lekker omdat het ras bekend staat om zijn uitstekende vleeskwaliteit. Het vlees is mals, mager en smakelijk. Het vlees heeft een mooie rode kleur en een fijne vetmarmering, die het vlees sappig en vol van smaak maakt. Het vlees is ook gezond, want het bevat veel eiwitten, ijzer, zink en vitamine B12. Het vlees van de limousine koe komt van koeien die een goed leven hebben gehad.

Het lekkerste vlees

De koeien lopen vrij rond in de wei en eten vooral gras en kruiden. Ze worden niet bijgevoerd met granen of soja. Ze worden ook niet behandeld met hormonen of antibiotica. Ze worden met respect en zorg behandeld door de boeren, die veel aandacht hebben voor hun welzijn. Het vlees van de limousine koe wordt met vakmanschap verwerkt door de slagers, die het vlees op de juiste manier snijden, verpakken en invriezen. Het vlees wordt ook op de juiste manier bereid door de koks, die het vlees op de juiste temperatuur en tijd bakken, grillen of stoven. Het vlees wordt geserveerd met een heerlijke saus, groenten en aardappelen of frietjes. Dit zijn de redenen waarom het vlees van de limousine koe zo lekker is. Als je het zelf wilt proeven, kun je een vleespakket bestellen bij een van de boerderijen of webshops die limousine vlees verkopen. Je kunt ook een restaurant bezoeken dat limousine vlees op het menu heeft staan. Je zult niet teleurgesteld worden!

Al het goeie komt van Limousine koeien

Deze slogan lijkt wat overtrokken voor de limousine koe. Het is een koeien ras wat gefokt is met het vlees als hoofddoel. Hiermee is de Holstein-Friesian koe toch wel superieur aan de limousine koe waar het op melkproductie aankomt. Wanneer het op de kwaliteit van het vlees aankomt kan de Belse Blauwe wedijveren met de limousin koe. Kwa uiterlijk komt wint dan weer de schotse hooglander het van de limousin maar over all scorend op alle vlakken is het geen toeval dat de limo koe zo’n populair ras is.

Offerte aanvragen